19 Tips

Heb jij het gevoel dat je alle ballen hoog moet houden?
Maak je eigenlijk nooit tijd voor jezelf?
Ben je constant uitgeput en overweldigd?
Doe je voordeel met deze tips!

1. Besef je dat tijd voor jezelf een noodzaak is. 

Quality time voor jezelf is geen luxe, maar een noodzaak. Als jij lekker in je vel zit, heb je ook meer te geven aan je gezin. We leven in een ‘doe-maatschappij’. Maar van gewoon ‘zijn’ laad je enorm op. Lummelen, mijmeren of dagdromen is geen tijdverspilling, lekker zijn dus!

2. Blijf lachen. 

Neem jezelf niet te serieus en kijk naar wat er wel is, in plaats van wat er niet is. Opvoeden is misschien niet altijd leuk of makkelijk, maar er zitten in ieder geval pareltjes van anekdotes tussen 😉

3. Is het wel waar wat je denkt? 

Vraag je soms af: is het wel waar wat ik denk? Rollen de woorden: ja maar anders, ik moet eerst, ik heb afgesproken dat en ik heb geen tijd, als vanzelf uit je mond? Realiseer je je dan dat het vaak dingen zijn waar je jezelf van overtuigd hebt. Stop even als je dit jezelf hoort zeggen en vraag je jezelf af, klopt dit eigenlijk wel?

4. Plan een alles mag-maar-niets-hoeft dag. 

Hoe zou het zijn als je af en toe een dag samen hebt waarop je lekker met elkaar bent, en niemand wat moet. Kan je je niet herinneren wanneer de laatste keer is geweest dat jullie zo’n dag hebben gehad? Plan ‘m in de agenda en maak ‘m heilig.

5. Je hoeft niet altijd vol gas te gaan.

Dingen op 70% doen is ook prima. We geven onszelf veel taken, werkzaamheden en rollen in het leven. Moeder, echtgenoot, dochter, vriendin, werknemer, schoolmoeder, sexy vrouw, sporter en ga zo maar door. En dan willen we ook nog eens overal heel goed in zijn. Leg de lat wat lager en geef minder belangrijke taken minder energie. Voor jezelf én je gezin. Jullie hoeven niet altijd vol gas te gaan.

6. Doe soms ook eens iets voor jezelf. 

Heb je al lang geen aandacht meer aan jezelf besteed? Begin dan met een kwartiertje per dag iets echt voor jezelf te doen. Wandelen, lezen, koffiedrinken in de zon, dutje doen. Gewoon heel even waar jij nou eens zin in hebt!

7. Bedenk je dat je niet iedereen tevreden kunt houden.

Voel je dan ook niet schuldig om af en toe nee te zeggen. Vraag je hooguit af: is dit schuldgevoel terecht? Is het antwoord ja, dan is dat maar even zo, ook jij bent belangrijk. Maar meestal zal het antwoord nee zijn op deze vraag.

8. Creëer tradities met je gezin. 

Dit kan iets speciaals zijn dat je alleen op de verjaardag van je kind doet of juist op een bepaalde dag in de winter. Het leuke is dat de traditie alleen van én voor jullie gezin is. Het geeft jullie als gezin een gevoel van verbondenheid, jullie horen bij elkaar.

9. Praat met anderen. 

Praat met anderen over wat je echt bezig houdt. Zo kunnen ze je kunnen steunen, met je meedenken of gewoon dienen als klankbord. Zoek gelijkgestemden op. Je moet af en toe je ei kwijt, delen is helen.

10. Wees lief voor jezelf. 

Vraag je af waar jij behoefte aan hebt. Soms helpt het om even rustig rechtop te gaan zitten, je voeten op de grond en een paar keer diep adem te halen. Leg je hand op je hart en vraag je af wat jij op dit moment nodig hebt.

11. Vind je eigen tempo. 

Kies de snelheid die bij je past en ga niet (helemaal) mee in het razendsnelle leven van nu. Je telefoon kan soms uit, zoveel is er nou ook niet op tv, en een paar dingen met aandacht doen op een dag, is bevredigender dan honderd dingen half doen.

12. Accepteer of vraag hulp.

Denk niet dat je een ander tot last bent. Draai de vraag eens om, zou jij het vervelend vinden als ze jou die vraag zouden stellen? Meestal vinden we het erger als iemand niet aan de bel trekt. Wat voor de ander kunnen betekenen wordt iedereen toch blij van?

13. Maak op zondag even tijd voor de weekplanning. 

Neem op zondag samen met het gezin even de weekplanning door. Wat staat er op het programma en hoe pakken jullie het aan? En zet in de avond dan ook nog even klaar wat je de volgende dag nodig hebt. Een goede voorbereiding geeft je rust.

14. Laat de teugels vieren. 

Laat de teugels een beetje vieren en wees flexibel. Je kunt jezelf overal druk om maken. Of niet. Maak niet overal een punt van en beweeg met de stroom mee. Dat scheelt je ook al een hoop energie.

15. Vergeet in alle drukte elkaar niet. 

Vergeet in alle drukte elkaar niet. Investeer in je relatie, jullie zijn de basis van alles. Maak tijd voor elkaar en ga er samen op uit. Op een stevig fundament kan gebouwd worden.

16. Heb aandacht voor het nu.

Het gevaar van een druk leven is dat je altijd bezig bent de volgende bestemming. Je staat op de automatische piloot en het leven dendert voorbij. Voordat je het weet zijn de kids uit huis, en zijn jij en partner uit elkaar gegroeid. Dus sta ook eens stil en focus je op je zintuigen, die trekken je direct terug naar het hier en nu.

17. Doe regelmatig wat met z’n allen. 

Wat vinden jullie als gezin állemaal leuk om te doen? Zijn jullie gek op spelletjes, voetbal of muziek? Denk dan bijvoorbeeld eens aan een spelletjesavond, een potje voetballen of een gekke-dans-en-muziek-avond met elkaar.

18. Probeer zo vaak mogelijk samen te eten. 

Maak de maaltijd het rustpunt van de dag. Laat iedereen vertellen wat hij heeft meegemaakt die dag of bespreek jullie plannen voor de komende tijd. Zo ga je elke dag even echt in de verbinding.

19. Boek een sessie bij Love in Sound 

Jij alleen, met de kinderen, of het hele gezin. Bij binnenkomst kan iedereen de ballen laten vallen. Je mag lekker gaan zitten of liggen, en de ontspanning vindt jou. Daar hoef jij zelf helemaal niets voor te doen.

Pin It on Pinterest

WhatsApp chat